tisdag 16 september 2008

F-ordet

"F-ordet - mot en ny feminism" är en antologi av Petra Östergren. Hon har här samlat en mängd tankar om feminism, fast vinklade på ett litet annat sätt än vanligt.

Som vanligt visar Östergren prov på en välbalanserad och framförallt nyskapande syn på något som annars får de flesta att rynka på näsan och säga "visst är jag för jämställdhet, men jag är inte feminist". Feminism, menar Östegren i sitt företal, är ett fult ord i dagens samhälle. Som (numera) uttalad feminist är jag böjd att hålla med henne. Och som alldeles färskt tillskott till skaran av feminister är hennes böcker och antologier fräscha och hoppingivande. Jag tror nämligen att hon har alldeles rätt när hon säger att vi måste bråka med varandra för att hitta sätt att busa undan patriarkatet.

F-ordet är fylld till brädden med spekulationer och kontroverser, kan man lugnt säga. Det handlar om allt möjligt, från Femmes inverkan på feminism och stereotyper till avsnitt om hur män skall vara manliga och utstråla muskler för att få uppmärksamhet. Det behövs knappast säga att jag inte håller med om allt, och att mycket får mig att rynka på näsan, tänka lite och rynka på näsan lite igen. Samtidigt är jag glad att boken blandar vilt och håller sig så långt ifrån konsensus man kan komma. Jag tror nämligen att det krävs att vi bråkar för att komma framåt. Men det skall vara ett konstruktivt bråk, inte en platt "nähä!" "joho!" debatt som det annars lätt kan bli, feminist mot icke-feminist, eller för den delen, feminist mot feminist. Vi behöver börja ställa oss frågan "varför?" och följdfrågan "vad gör vi åt det?" lite oftare. Det är tur att vi har Petra Östergren som skoningslöst påminner oss om det.

Läs vidare:
Petra Östergrens hemsida

Intressant?

Andra bloggare om:
, , ,

Duktighetsfällan

Igår köpte jag två böcker på Akademibokhandeln. Den ena heter "Duktighetsfällan" och är skriven av Joanna Rose och Aleksander Perski och tar upp de problem som kan uppstå när man tar på sig för mycket arbete och anser att man skall klara av allt här i livet.

Boken går in på vilka psykologiska krafter som ligger och puffar på kvinnor (och även män, men för det mesta handlar det om kvinnor) som gör att de till slut blir utbrända och får tas in på Stressmottagningen i Stockholm. Till stor del handlar det om självkänsla och avsaknad av den om man misslyckas med att konstant producera.

Som en person som alltid har minst ett projekt på gång, så känner jag igen mig enormt i vissa delar av boken, men inte fullt ut. Jag tror att det delvis beror på att jag inte varit medveten om eller inte tagit vissa normbrott som jag ägnat mig åt på så stort allvar, eller känt att jag måste forma delar av mitt liv efter vad som förväntas av mig.

Men jag förstår de som faktiskt drabbas av den här typen av stress och panik, för jag drabbas också, om än på andra områden i mitt liv.

I korthet är det här en bra bok som pekar på en hel del som man personligen kan göra åt sin situation om stressen har fått ta överhanden, något som jag själv tillämpat mig av under ett par månader mellan det att jag började skriva den här blogposten och tills idag, tre månader senare, när den är färdigställd.

!. Stäng av mobilen
2. Var ledig när du är ledig
3. Lova inte för mycket

Enkla råd, men ack så svåra att följa, för ofta så känner man ju att man klarar av det.

Läs vidare:
Stressmottagningen
Joanna Rose
Aleksander Perski

Intressant?

Andra bloggare om: , , , , ,