onsdag 18 februari 2009

Tunnels & Trolls v.7.5

Tunnels & Trolls v. 7.5 är både ett rollspel jag respekterar och ett rollspel jag ser ner på. Jag respekterar det för att det är ett av de första rollspelen som kom ut på marknaden. 1976 såg första versionen dagens ljus. Det är onekligen en viss nostalgi inblandad i att läsa och se på det.

Jag ser ner på det för att det är så förbaskat nedlåtande mot kvinnor. Författaren skriver bland annat att han "kunde ha gjort exemplet till kvinna och döpt henne till Daisy den Delektabla Danserskan". När det kommer till talangexempel är han inte mycket bättre där. Först ger han "riktiga" exempel, alla manliga så klart. Sedan skriver han att man kan ha talang för lap dancing, men att det vore korkat. Implikationerna är tydliga, i alla fall i mina ögon. Tjejer är löjliga och skall helst användas som sexobjekt.

Samma nedlåtande syn på kvinnor återkommer i äventyret "Hot Pursuit", där en by råkat ut för raider av skorpionmän. Skorpionmännen tar byns kvinnor (så klart) och använder dem som... vad? Det får vi aldrig reda på. Men kvinnorna är de som ryker.

Jag skriver mer, och kanske lite annorlunda, i Fenix nr 2 -09 om Tunnels & Trolls v 7.5

Läs vidare:
Flying Buffalos hemsida

Intressant?

Andra bloggare om:
, ,

4 kommentarer:

AndreasDavour sa...

Jag tror att implikationerna är nåt du själv finner. Sett i sin helhet tror jag knappast att Ken (författaren) menar det du säger.

Faktum är att jag är ganska säker på att han försöker förmedla intrycket att "Se, du kan göra vad du vill! Till och med rent fåniga saker!".

Det är mer så att han gör sig lustig över det som du tar som hans attityd.

Vad gäller äventyret så tror jag inte du ska lägga för mycket i det att det är byns kvinnor som rövas bort. Spelet är ett sword & sorcery spel med genren alla klyschor, det är meningen. Notera att äventyret faktiskt problematiserar en del av klassiskt äventyrarbeteende.

Vill konfrontera Ken själv med det hela så är han en väldigt hygglig och lättpratad person som säkert skulle prata om dina problem med hans formuleringar ovan. Han och jag sjäv finns på Trollgod's Trollhalla.

devilkitten sa...

Aha. Så jag skall bedöma innehållet i boken efter vad författaren menade och inte vad som står i boken?

Hur kommer sig att de fåniga sakerna är kopplade till kvinnor? Är det för att kvinnor i är fåniga?

Vad det gäller äventyret så kan man frångå klyschor och stereotyper. Om man vill. Det går fortfarande att göra ett bra sword & sorcery-äventyr utan att hemfalla åt stereotyperna. Och om man ändå vill använda klyschor kan man överraska genom att bryta emot dem halvvägs.

Photostick Review sa...

one-shot-keto-reviews
hoarder-tp-game-review
optilooknpick-review
herculian-spring-review

Etisalat sa...


Thanks for sharing this informative blog with us. Find out the best Portable Toilets in UAE on Etisalat yellowpages.