fredag 9 maj 2008

THUD!

THUD! är den trettionde boken i Discworldserien, skriven av Terry Pratchett. Pratchett är en författare som med sina ordvändningar ena minuten kan få mig att kikna av skratt, och andra att häpna eftersom han med en mening lyckats få mig att bli både eftertänksam och allvarlig.

THUD! handlar om den annalkande Koom Valley-dagen, en plats där det sägs att dvärgarna låg i bakhåll för trollen, eller om det var trollen som låg i bakhåll för dvärgarna? Beroende på vem man frågar får man olika svar. Saker och ting förvärras rejält av att en dvärg dödas i tunnlarna under Ankh-Morpork - till synes av ett troll.

Det här är en berg-och-dalbana, som vanligt när det gäller Pratchetts böcker om Sam Vimes, mannen som styr över vaktstyrkan i staden. Han är omutbar, oklanderligt ärlig och har en moral som man kan bända stål runt. Samtidigt bär han också på en enorm vrede mot världens orättvisor och en önskan att förbli Sam Vimes, trots att han under årens gång lyckats bli både kommendör och hertig. Men han är också en skitstövel, en person som lärt sig tänka som de brottslingar han arresterar.

Saker och ting är naturligtvis inte vad de verkar vara på ytan. Vimes är känd för att gräva, och det gör han även i det här fallet. Han hittar bevis för att allt inte är som det skall vara. Utan att avslöja för mycket så är THUD! en bok om politik, spel och förutfattade meningar. Fördomar och ovilja att kommunicera förekommer också. Men mest av allt är det en bok om Sam Vimes, och hans relation till sin son och sin hustru och Vimes ovilja att låta något hända den delen av hans liv, som på många sätt är hans fristad ifrån den verklighet som han måste hantera på sitt jobb varje dag.

Som vanligt när det gäller Pratchett är boken genomsyrad av sarkasmer, spetsfundigheter och rena ordlekar. Det är underhållande och det är definitivt intelligent. Pratchett är en sådan där författare som jag rekommenderar alla att läsa på orginalspråket. En översättare lär nämligen få en handfull när han eller hon tar sig an det slingrande och tidvis utsökta språk som finns i böckerna.

Det här, tillsammans med de flesta andra böcker av Pratchett, är en bok jag rekommenderar varmt. Tyvärr har författaren själv diagnosticerats med vad som kallas "early onset Alzheimers", så det kanske inte blir så många fler böcker från denna annars så produktiva författare.

Läs vidare:
Terry Pratchetts hemsida på Harper Collins

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , , ,

Inga kommentarer: