tisdag 3 juni 2008

Dexter in the Dark

Det här är den tredje boken i serien om den brottsbekämpande seriemördaren Dexter Morgan. En lättsam bok för seriemördaraficionadon, men knappast något för kräsmagade, även om Jeff Lindsay som skrivit böckerna knappast kan anklagas för att vara särskilt splatterbenägen. Istället är det smakfulla mord och sparsmakade detaljer jag får mig till livs när jag följer Dexter på vad som skall visa sig vara hans svåraste stund.

En undanröjning av ett annat mänskligt rovdjur visar sig nämligen få oanade följder. Den Mörke Passagerare som sitter förnöjt och viskar i bakhuvudet på Dexter ger sig plötsligt av när han och hans syster Deborah blir tillsatta på ett fall som innehåller två välstekta huvudlösa kroppar, där skallarna ersatts med keramiktjurhuvuden. Hans Passagerare blir såpass uppskrämd av synen, trots att Dexter inte alls förstår vad det handlar om, att han för första gången måste klara sig på egen hand mot den mördare som orsakat eländet.

Jag får följa Dexter genom hans kval och hans första stapplande känslor, men det är naturligtvis inte allt. Dexter skall även gifta sig med Rita, kvinnan som han varit tillsammans med en längre tid för att upprätthålla en normal fasad utåt.

Det blir en guppig tid för den annar så iskalla och orubbliga Dexter, och för läsaren blir det en trevlig sejour i Miami, där det finns både monster och monster som jagar monster.

Dexter in the Dark är en lättsam, ganska oblodig bok, som ändå är högst tilltalande skriven. Den är dessutom snabbläst för de som letar efter ett par timmars distraktion ifrån vardagen. Det är inte den bästa av de tre böckerna i serien, men den är definitivt läsvärd för den som tycker om mysterier av det lite mörkare slaget.

Läs vidare:
Dexter på Random House
TV-serien Dexter

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,

Inga kommentarer: