tisdag 16 september 2008

F-ordet

"F-ordet - mot en ny feminism" är en antologi av Petra Östergren. Hon har här samlat en mängd tankar om feminism, fast vinklade på ett litet annat sätt än vanligt.

Som vanligt visar Östergren prov på en välbalanserad och framförallt nyskapande syn på något som annars får de flesta att rynka på näsan och säga "visst är jag för jämställdhet, men jag är inte feminist". Feminism, menar Östegren i sitt företal, är ett fult ord i dagens samhälle. Som (numera) uttalad feminist är jag böjd att hålla med henne. Och som alldeles färskt tillskott till skaran av feminister är hennes böcker och antologier fräscha och hoppingivande. Jag tror nämligen att hon har alldeles rätt när hon säger att vi måste bråka med varandra för att hitta sätt att busa undan patriarkatet.

F-ordet är fylld till brädden med spekulationer och kontroverser, kan man lugnt säga. Det handlar om allt möjligt, från Femmes inverkan på feminism och stereotyper till avsnitt om hur män skall vara manliga och utstråla muskler för att få uppmärksamhet. Det behövs knappast säga att jag inte håller med om allt, och att mycket får mig att rynka på näsan, tänka lite och rynka på näsan lite igen. Samtidigt är jag glad att boken blandar vilt och håller sig så långt ifrån konsensus man kan komma. Jag tror nämligen att det krävs att vi bråkar för att komma framåt. Men det skall vara ett konstruktivt bråk, inte en platt "nähä!" "joho!" debatt som det annars lätt kan bli, feminist mot icke-feminist, eller för den delen, feminist mot feminist. Vi behöver börja ställa oss frågan "varför?" och följdfrågan "vad gör vi åt det?" lite oftare. Det är tur att vi har Petra Östergren som skoningslöst påminner oss om det.

Läs vidare:
Petra Östergrens hemsida

Intressant?

Andra bloggare om:
, , ,

Inga kommentarer: