lördag 4 oktober 2008

The Supernaturalists

Det är här en ungdomsbok skriven av Eoin Colfer som även skrev böckerna om Artemis Fowl, som jag faktiskt inte läst. Varandes en ungdomsbok känns handlingen lite tunn och ganska förutsägbar. Därmed inte sagt att det är en dålig bok. Den följer alla konstens regler. Svag ung man upptäcker styrkor han inte hade och blir en hjälte.

Cosmo Hill är en ung person instängd på ett barnhem där han och hans föräldralösa kamrater kämpar för överlevnad. Barnhemmet används nämligen också som ett medicinskt forskningscentrum, och de unga barnen blir utsatta för experiment dagligen, vissa värre, vissa "snällare".

Cosmo är hela tiden medveten om att han måste fly, eller så kommer han att dö. Den här medvetenheten gör att han och en kamrat lyckas ta sig ut ur barnhemmet efter många om och men, och det är här den riktiga berättelsen börjar. Han och hans kamrat skadas och Cosmo ser något som han aldrig sett förut, blå, skimrande parasiter som tycks suga livskraften ur hans kamrat. Halvt om halvt död blir Cosmo räddad av ett gäng ungdomar som kallar sig "the Supernaturalists". Deras syfte är att slåss emot parasiterna.

Cosmo blir efter många om och men slutligen accepterad av gruppen, och det är här boken verkligen lyfter.

Visst är det en ungdomsbok, men det är en bok som tar upp stora etiska och moraliska dilemman på ett bra sätt. Den gick fort att läsa, men inte för att den var tråkig, utan tvärtom för att jag blev mycket engagerad av boken.

Jag rekommenderar den.

Läs vidare:
Eoin Colfers hemsida

Intressant?

Andra bloggare om: , , , ,

Inga kommentarer: