söndag 23 november 2008

Mediernas svarta bok

Maria-Pia Boethius har skrivit en mycket intressant bok om medierna i Sverige anno 2001. Mycket förändras fort i omvärlden men det här verkar vara en av de böcker som med viss ironi tar upp faktiska förhållanden i vår mediesamtid.

Boethius har varit journalist länge, och hon talar med mycket auktoritet om hur media förhåller sig till dels sina läsare och dels varandra. Boethius berättar också om hur medierdna rapporterar vissa händelser, vilket är minst lika intressant som vad de berättar, eftersom vinklingen på en nyhet ofta är den avgörande faktorn i hur nyheten kommer att uppfattas. Mediekonglomeraten berättar "sanningen" om vår nutid för oss, men de väljer vilken sanning de vill mata oss med och hur vi skall matas. Enligt Boethius driver också media opinioner. Opinioner de ofta är med att skapa från början.

En annan sak jag tycker är mycket intressant är bokens inställning till mediadrev, som vi ju har sett vid ett antal tillfällen, både i "gammelmedia" som det numera kallas och "bloggosfären". Boethius kallar fenomenet mediedomstolen, och enligt henne är det för en person som redan dömts svårt att göra något annat än att följa medias råd.

Medierna driver sina frågor, de skapar opinionenr. Sedan låter de opinionsinstituten mäta denna skapade opinion och presenterar resultatet som folkets röst. Ändå påstår medierna att de speglar opinionerna. Mediernas svarta bok är en egensinnig och omild betraktelse av medievärlden, globalt, nationellt och "glokalt". Det handlar om journalisternas makt, kändiskulturen, reklamen, nyhetsfabriken, propagandan, mediernas ingrepp i vardagen och tvisten på jämlikhet i medievärlden. De stora frågorna om public service-mediernas roll och om den extrema ägarkoncentrationen inom medierna både i Sverige och internationellt blir allt mer överhängande. Kraven på en granskning av mediernas framfart växer. Här återstår allt att göra.


Kopplingen mellan den här gamla maktjätten och nykomlingen bloggosfären borde vara uppenbar. Är det bra? Är det dåligt? Vad skall vi "nymedia" ta med oss från "gammelmedia" som lärdomar? Kanske det att allt som skrivs är subjektivt, att det trots allt inte finns några objektiva åsikter och att det vi skriver får återverkningar - vissa utav oss har fler läsare, vissa mindre - men alla påverkar. Hur vill DU påverka din omvärld?

Läs vidare
Maria Pia Boethius på Wikipedia
Artikel på Feministiskt Initiativs hemsida
Artikel på SvDs Brännpunkt
Intervju med Boethius i ETC

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , , ,

Inga kommentarer: