torsdag 20 november 2008

No Present Like Time

Del två i Swainstons pågående berättelse om Jant Shira, det knarkande kejsarsändebudet, som faktiskt fått bukt med sitt missbruk i den här boken. Tyvärr går det åt skogen när kejsaren själv beordrar Jant att följa med på en lång sjöresa till ett par hittills oupptäckta öar. Jant - eller Comet som han ofta kallas - är livrädd för vatten och tycker illa om att åka båt.

Han har också problem hemma, eftersom hans fru prasslar med en av de andra medlemmarna i kejsarens cirkel. Jant är själv inte främmande för otrogenhet, men hans behov av att ha sin hustru vid sin sida är stort. Han faller tillbaka i ett Cat-missbruk och även i sitt tidigare självförakt.

Ett par av de trådar som inte fick avslut i förra boken The Year of Our War, kommer till något slags avslut här, vilket gör att även den boken växer när jag läser den här.

I No Present Like Time finns två parallella lite större berättelser. Den ena berör vad som händer med den odödliga cirkeln av Eszai när en utmanare tar en gammal mästares plats, och den berör också lite av Fourlands historia och politiska intriger som utan att säga för mycket gjorde mig mycket intresserad.

Precis som i The Year of Our War handlar mycket av boken om att reda ut personliga problem för Jant, och jag är djupt fascinerad av hur Swainston lyckas få mig att bli involverad i Jants kamp både mot drogerna och mot sin svartsjuka. Det här är en person som har fler än en facett. Ett stort ego trängs med en osäker ung man och en målmedveten och arbetssam, plikttrogen soldat. Fler sådana portträtt i fantasy!


Läs vidare:
Steph Swainstons hemsida

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , , ,

Inga kommentarer: