fredag 14 november 2008

The Year of Our War

Steph Swainston har skrivit den här alldeles utmärkta boken om Jant Shira, en odödlig knarkare med en underlig inställning både till sin odödlighet och sitt knarkande.

Det här är fantasy som jag aldrig har läst fantasy tidigare. Det är nyskapande på ett sätt som inte bara skrapar på ytan som så många andra "nyskapande" fantasyförfattare gör, utan verkligen bygger om begreppet från grunden och upp. Boken ingår i en serie, som tillhör genren "new wierd" enligt wikipedia, och jag är väl benägen att hålla med om klassningen. Det är nytt och det är inte så lite knäppt heller.

Jant är en av de odödliga i Kejsarens cirkel. Det betyder att han i makt av sin egen förmåga har lyckats förtjäna sin odödlighet, men också att han kan bli av med den vilken sekund som helst, om någon lyckas vinna över honom i en utmaning. Han har också äktenskapliga problem och resonerar på de mest hårresande sätt om sitt missbruk och om huruvida han är värd att leva vidare. Jant är ingen vanlig hjälte. Han är dessutom unik i och med att han är den enda i den kända världen som kan flyga. Han är en bastard, en blandning mellan två raser - Rhydanne och Aiwan, och en sidoeffekt av den blandningen är att han kan använda de vingar han är försedd med.

Bokens titel hänvisar till det krig som rasar mellan de intelligenta humanoida raserna som bebor Fourlands och Insekterna, som i sin hunger försöker invadera. Det är ett i det närmaste desperat försök att stävja insekternas rasande hunger som leder till att den Awianska kungen Dunlin Rachiswater går i bräschen för ett självmordsuppdrag som syftar till att slå tillbaka insekterna. Han misslyckas, och dör på kuppen. Hans mer eller mindre oduglige bror tar över, vilket blir en katastrof. Mycket av boken går också ut på att rätta till de misstag som Dunlins bror ställer till med, men även att ta reda på varifrån insekterna kommer.

En av bieffekterna som Jant upplever när han missbrukar Cat som drogen han är beroende av heter är att han går över från en verklighet till en annan. Han hamnar i Shift, en halvt surrealistisk värld som ställer de flesta begrepp på huvudet. Det är i den underliga världen som Jant söker lösningen på problemet med insekterna.

Det här är utan tvekan en briljant bok på många sätt, men den har också en del svagheter. Den tydligaste är att det är meningen att man skall läsa alla böcker i serien för att lyckas få till avslut på en del av de trådar Swainston inleder i Year of Our War men aldrig riktigt kommer till punkt med. I övrigt måste jag säga att jag är helt förbluffad över Swainstons fantastiska fantasi, och över den lite annorlunda synen på hjälten som hon levererar. Det är skönt att slippa de ensamma perfekta männen som aldrig bryter ihop. Jants största kamp är inte mot en utomstående fiende, inte mot insekterna eller mot utmanare. Jant har mycket större problem med sin egen upplevda otillräcklighet, hans benägenhet att svika andra och sitt beroende av Cat. jag känner mig mycket mer bekväm med den här sortens hjälte än en Robert E. Howardsk Conan.

Läs vidare:
Steph Swainstons hemsida

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,

1 kommentar:

Johan A sa...

Så vi får se dig i Mariehamn i maj, eller? ;)

http://acon3.wordpress.com/