söndag 30 mars 2008

Idéer - kreativa verktyg och metoder för idé- och konceptutveckling

Va? TVÅ böcker på en dag, och dagen är inte ens slut? Jajemän. Härnäst på tur stod nämligen en otroligt lättläst bok av Dorte Nielsen. Den heter "Idéer - Kreativa verktyg och metoder för idé och konceptutveckling" och är - får jag väl säga som har industridesignutbildning i ryggen och ett typografiskt intresse - ruskigt snygg. Ytlig, skulle man också kunna kalla den, utan tvekan.

Det handlar alltså om sätt för människor att få idéer på, och i boken presenteras också en uppsjö av olika metoder, vissa bättre och mer intressanta än andra.

Har man redan en gedigen utbildning inom design och kreativitet så är det här en kul bok att ha (den kostar dessutom bara 49:- på AdLibris just nu under bokrean) men det är inget nytt för oss som är gamla i gamet och det är inget för nybörjare misstänker jag.

Nielsen börjar med att poängtera hur viktigt det är att formulera en problemställning för att man skall kunna rota reda på rätt lösning för den produkt man tänker ta fram. Problemet med hennes framställning är att den går alldeles för mycket på ytan. Det finns fyra frågor att ställa sig när man attackerar problemet, men jag tycker inte - med den erfarenhet jag har av att både lösa problem och föreläsa om problemlösning - att det räcker till riktigt.

Detsamma gäller även avsnittet om fokus, men där är problematiken snarare HUR man fokuserar. Det nämns bara att man BÖR fokusera, inte hur man gör. Och det behövs. Varför skumma förbi det när det är viktigt?

För att inte tala om avsnittet om att lyfta fram idéer, framförallt att bygga vidare på andras idéer. Inget nämns om den negativa stämning som lätt byggs upp i ett brainstormingmöte, och hur mycket fingertoppskänsla det krävs för att kunna leda ett sådant möte.

Nåväl. Som bok har den ändå sina förtjänster. Den är fin. Och den var billig. Och det finns trots allt ett par bra metoder att bli kreativ på och den är fylld med goda råd, såsom att skaffa sig en klippbok, skriva ner idéer och liknande, så den är definitivt värd sin modiga femtiolapp, bara man vet om hur man skall formulera problem redan innan man köper boken.

Oh, en sak till: Dorte Nielsen är reklammakare, och det märks i hennes sätt att beskriva och formulera sig runt kreativitet. Boken är lätt vinklad.

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,

2 kommentarer:

Ola sa...

Hej djävulskt beläst!

En fråga om koncept, vad betyder ordet för dig? Idag går det att läsa mycket om ordet, men vad betyder det? Ordet kommer från latin och betyder idé. Ifall ordet betyder idé finns det ingen mening med att döpa en bok till exempelvis idé & konceptutveckling. Det känns som att ordets innebörd har blivit större. Vad är din definition av ordet/begreppet?

devilkitten sa...

Min definition är knappast intressant när det handlar om titeln på en bok som jag inte varit med och satt.