måndag 7 juli 2008

Bögjävlar

"Bögjävlar" är en arg bögbok skriven av Daniel Björk, Tomas Hemstad, Stefan Ingvarsson, Petter Wallenberg och Roger Wilson. Det är fem bögar som har tröttnat på den svenska bögkulturen och de snäva roller de tvingas in i som bög. Trots att homosexualitet har blivit "helt okej" i det svenska samhället, finns det fortfarande begränsningar för bögidentiteten. Som bög får du inte sticka ut, utan måste passa den politiskt korrekta bilden av den asexuella bögen, den komiska sidekicken.

Det författarna främst vill öppna för är en debatt och en kritik av de begränsade stereotyper som finns. En av författarna anför att det under 70 och 80-talet var mycket mer tillåtet att vara nyanserad. Bögen hade blivit accepterad i Sverige. Men sedan kom AIDS-bakslaget med allt vad det innebar, inklusive en massdöd bland de äldre bögarna, som lämnade den yngre generationen utan förebilder att se upp till. Bilden av vad en bög var rensades upp, snyggades till och stoppades in i vardagsrummet med en anmodan att bli rumsren.

Resultatet var att de homosexuella män som föddes på mitten av 70-talet upplevde sig att få ta kamp för sin sexuella läggning återigen, och att de framsteg som redan gjorts glömdes bort.

Numera skall en bög bli överlycklig över att få fixa till sin straighta kompis lägenhet, för det vet vi ju att bögar är jättebra på inredning. De skall också med glädje agera smakråd, för det vet vi ju att bögar har smak. Har du problem med frisyren? Ja men ring din bögkompis då? Han kan säkert hjälpa till. De bittra bögar som skriver i den här boken vill göra uppror! En bög får vara modemedveten, men det är inte ALLT han får vara. En bög får vara bra på inredning, men det skall inte hindra honom från att få lov att meka med sin bil heller.

Den ger en perfekt bild över mina egna frustrationer, inte som bög, men som kvinna. En av författarna säger också att en av anledningarna till varför feminister förstår boken så väl är för att kvinnor också begränsas av så snäva definitioner av vad de får lov att vara.

Jag rekommenderar den, även om jag vill höja ett varningens finger. Den är full av fördomar och bitterhet.

Läs vidare:
Bögjävlarnas blogg

Andra bloggare om:
, , , , , , , ,

Inga kommentarer: