tisdag 8 juli 2008

Graveyard Dust

Det här är den tredje boken i serien om Benjamin January. Skriven av Barbara Hambly som annars brukar ägna sig åt fantasyböcker av olika slag, men så otroligt mycket bättre än något annat hon har skrivit.

I den här boken har Bens syster, Olympe, blivit anklagad för mord. Olympe är voodoo, och dessutom mycket mörkhyad, så Ben hyser inga förhoppningar om hur rättegången mot systern kommer att gå. Han ger sig därför in i New Orleans andra värld, den värld han själv avsagt sig när han påbörjade sin utbildning och vände sig mot Gud.

Som läsare får jag följa Ben genom både en kroppslig och själslig resa. I boken ställs Ben öga mot öga med sina egna religiösa tvivel och fördomar. Ben har minnen av sin syster Olympe när hon blivit besatt och de minnena jagar honom konstant genom hela boken.

Som i tidigare böcker är det Bens stora kännedom om det New Orleanska samhällsskiktet som leder honom vidare in i intrigerna runt misstanken om Olympes brott och hennes fängslande. Som vanligt kompliceras det hela av feberutbrott i sommarhettan, Bens färgade status och de fördomar han ständigt springer in i.

Det som slår mig som allra mest tilltalande när det gäller Hamblys böcker om Ben January, är den otroliga stilsäkerhet hon uppvisar, den detaljrikedom som kommer av djup kunskap om sitt område och en passion för det hon skriver om. Det är en bra bok, men den är inte lika bra som de två tidigare böckerna.

Läs vidare:
Barbara Hamblys hemsida

Intressant?

Andra bloggare om:
, , ,

Inga kommentarer: