söndag 10 augusti 2008

Narcissus in Chains

Narcissus in Chains är skriven av Laurel K Hamilton, och handlar om vampyrjägaren Anita Blake. En gång i tiden - i bokseriens början - så var Anita Blake en rätt bra hjältinna. Nästan lika bra som Sonja Blue. Numera kommer man ungefär tio sidor in i boken innan den ack så pryda (methinks the lady doth protest a wee bit too much) Anita Blake har sex, eller vill ha sex med någon ur sitt tämligen extensiva övernaturliga menagerie.

Det FINNS en plot någonstans i boken, men det är inte lätt att följa den med allt avklädande, alla manliga nakna bringor (en del med svandun, mind you!) och alla män med läderstövlar som når upp till låret (läderstövlarna, inte männen). Vilket jag för min del finner enormt smaklöst. Faktum är att de flesta beskrivningar Hamilton lyckas förmedla mellan allt sex låter som pråligt, nyrikt och knappast passande den som sägs ha mest smak av alla i böckerna, nämligen Jean-Claude, Anitas vampyrälskare.

Nåväl, bland alla nakna människor som gnider sig emot varandra så finns det en intressant världsbild. Den bara drunknar i vampyrsnusket. Eller hur man nu skall uttrycka sig.

Näe, Narcissus in Chains är 630 sidor lång. Den hade kunnat vara hälften så lång och dubbelt så bra, men Jag misstänker att jag antingen har en helt skild syn på vad som är bra jämfört med Hamiltons syn på saken, eller också har Hamilton bara givit upp, och skriver sådant som säljer bäst. Dvs sex. Sex och makt förstås. Anita Blake har dragit på sig otroliga förmågor sedan bokseriens början. Man undrar hur hon kommer att klara sig utan att explodera, tösen.

Nåja, för ett par timmars underhållning passar boken alldeles utmärkt, men det är knappast underhållning på hög nivå. Hamilton är en skicklig författare. Det är bara synd att hon använder sina 1337 sk1llz till att skriva... vad det nu än skall beskrivas som.

Läs vidare:
Laurel K. Hamiltons hemsida
Laurel K. Hamiltons blog

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,

Inga kommentarer: