söndag 22 juni 2008

Bimbobakslaget

Bimbobakslaget av Kristina Thulin och Jenny Östergren är en arg bok om medias påverkan på unga kvinnor och inte så unga kvinnor, om behovet att följa det skönhetsideal som målas upp av både medvetna och omedvetna mediainstanster.

Det som är gemensamt för samtliga är att alla slår ifrån sig. "Inte mitt fel att unga kvinnor idag..." är den vanligaste kommentaren. Bingo Rimér säger att han gillar att plåta vackra kvinnor, och att det inte är något fel med det. Oavsett hur de plåtas och hur de ser ut. England får skulden för de 14-åriga modellerna. Det är alltså inte reklammakarnas fel, det är inte VeckoRevyns fel, det är inte Fröken Sveriges fel.

Att vi omges av fler bilder i dagens samhälle än vi någonsin gjort tidigare tror inte fotografer och reklammakare påverkar. I vilket fall som helst är det inte deras fel att kvinnor lider av dåligt självförtoende. Det är heller inte modebranschens fel att provkollektioner bara skickas ut i storlek 38. Alla slår ifrån sig ansvar, och det är den genomgående röda tråden i boken.

Sägas skall väl att retoriken är lite bristande i vissa fall, och även så researchen, men i stort sett håller jag med författarna i deras vrede mot den ansvarsfrihet som förekommer. Hur skall vi komma tillrätta med kvinnokroppens objektifiering och problematisering om ingen tar ansvar för de meddelanden de skickar ut?

Det här är en ilsken bok, som förmodligen tjänar på att läsas tillsammans med andra böcker, inte fristående. Läser man den fristående kan den mycket arga tonen i boken framstå som något oresonlig, men har man lite under pannbenet sedan tidigare, i form av en eller annan bok om visuell retorik eller kanske "Under det rosa täcket" av Nina Björk, så förstår i alla fall jag och inser vikten av vad dessa två upprörda damer säger. Dock skulle jag inte rekommendera den att läsa rakt av, eftersom den som sagt brister något i researchhänseende.

Läs vidare:
Kristina Thulin på Tidens förlag
Jenny Östergren på Facebook
Kristina Thulin & Jenny Östergren: "Vi som hade alla rätt"

Andra bloggare om:
, , , , ,

Inga kommentarer: