söndag 29 juni 2008

Fever Season

Fever Season av Barbara Hambly är den andra i serien om den friade slaven Benjamin January, som efter ett antal år i Paris kommit tillbaka till sitt barndomshem New Orleans. Ben har en förmåga att genom sitt arbete som musikant och kirurg råka in i de intriger som strösslar det New Orleanska 1830-talets förnäma och icke så förnäma befolkning, och eftersom han är en fri, färgad man, råkar han också på de mest fördomsfulla och föraktfulla människorna i sagda stad.

I Fever Season träffar vi på Ben January mitt under sommarens hetaste månader. En febersjukdom, Bronze John kallad, och kolera håller staden i ett järngrepp. De rika kreolerna har redan evakuerat staden, men de som inte är fullt så framgångsrika har fått stanna kvar i den stinkande staden. Febern och koleran skonar ingen, och alla med den minsta kunskap om medicin är inkallade att hjälpa till med skötseln av de sjuka.

När Ben blir uppsökt av en förrymd slav som letar efter sin älskare tar de riktiga intrigerna vid. Cora Chouteau ber Ben att kontakta en slav i ett hushåll där han arbetar som musiklärare, och det verkar som att Cora återigen skall få återse sin Gervase, när båda plötsligt försvinner. Men de är inte de enda som är borta. Åtskilliga slavar eller fria färgade har försvunnit under sommaren. Utvalda är de som bor i näst intill avfolkade områden och som inte kommer att saknas på åtskilliga månader.

Parallellt med försvinnandena pågår också intriger högre upp i det New Orleanska samhället. Emily Redfern, en plantageägarinna, anklagar Cora för att ha stulit pengar och förgiftat hennes make och henne själv. Hennes make dog medan hon själv klarade sig. Vågorna går höga, inte minst för att Redfern och Lalaurie, kvinnan vars familj äger Gervase, intrigerar och konkurrerar med varandra.

Barbara Hambly har med Fever Season återupplivat en fantastisk stad under en mycket intressant epok, och jag måste säga att det här förmodligen är den bästa bokserien hon har skrivit. Hennes fantasy i all ära, men det här är hon riktigt, riktigt bra på. En känsla för både staden och hennes protagonist lyser klart ifrån boksidorna och det är ett nöje att läsa, blir förbannat, indignerad och upprörd å Bens vägnar. Intrigerna kan kanske tyckas vara lite triviala, men beskrivningarna av omgivningarna och personporträtten är fantastiska. Därför rekommenderar jag varmt hennes böcker om Ben January. Läs dem om du får möjlighet, för det är ett rent nöje.

Läs vidare:
Barbara Hamblys hemsida

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , , , ,

Inga kommentarer: