söndag 13 april 2008

Egalias döttrar

"Egalias döttrar" är en mycket intressant "what if?" bok som är skriven av Gerd Brantenberg.

Boken handlar om Petronius, en ung man som drömmer om att bli sjökvinna. Det är för honom en nästan omöjlig dröm. Petronius lever nämligen i ett matriarkat, där kvinnan ses som det starka könet. Kvinnan tar alla beslut, är politiskt aktiv och är den som styr, både formellt och informellt.

Männen å sin sida är de som anses vara svagsinta, ologiska och oförstående. De är de som pryder sig med smycken och skäggrosetter. De skall efterleva ett skönhetsideal som är svårt att uppnå. De skall vara korta och knubbiga, helst fysiskt svaga och helst med en liten penis. De klämmer in sig i trånga särkar, obekväma skor och pehå för att dra uppmärksamheten till sig. Får de inte faderskapsbeskydd (motsvarande äktenskap) så ligger de risigt till.

Petronius tröttnar dock på sin lott i livet, och efter att ha fått en dykardräkt med pehå (som han ser som en skymf - varför skulle inte han kunna fånga fisk på precis samma sätt som kvinnorna?) och startar mansligan. En radikal mansgrupp där man kämpar för maskulinismen, att män skall få samma rättigheter som kvinnor.

Det här är en helt upp- och nervänd bok. Brantenberg använder begrepp som "kvinniskor" (människor), "fruska" (härska) och "dam" istället för "man" (som i "dam borde" istället för "man borde") och - wow - det funkar! Vilket oerhört pedagogiskt grepp! Att verkligen vända på allt gör att jag som kvinna ser hur indoktrinerade vi är i ett patriarkat, hur blind jag är för språk, strukturer, allt.

Nu skall villigt erkännas att boken dessutom är rolig att läsa. Det är en god läsupplevelse, som trots sina mundana händelser faktiskt är riktigt läsvärd just för att den har vänt så glatt på alla begrepp som finns. Det jag är lite ledsen över är att Brantenberg i sin iver att beskriva mannens situation i boken har låtit det mesta hända Petronius. Han vill frigöra sig och fiska, men råkar ut för sexuella trakasserier. Han känner inte att hans kropp duger. Han blir våldtagen av en grupp kvinnor och senare även misshandlad av kvinnan han älskar. Han håller tal och bränner pehå och är pallurisk (homosexuell) och går på homoklubb. Nåväl, det är okej. Det är ett livsöde men komprimerat.

Jag säger så här: vill du ställa din världsuppfattning på huvudet en sväng så läs "Egalias döttrar". Det är en suveränt bra bok som jag rekommenderar.

Läs vidare:

Gerd Brantenberg på Wikipedia

Intressant?

Andra bloggare om , , , , ,

Inga kommentarer: