torsdag 24 april 2008

Romanitas

Sophia McDougall har skrivit den här fantastiska alternate history-boken (jag hittar ingen svensk term för det) som handlar om Marcus Novius Faustus, Una och Sulien, tillsammans med ett brett persongalleri som skulle kunna vara hämtat direkt ur vilken överflödande pjäs som helst.

Premissen är som följer: det romerska imperiet har aldrig gått under och styr i dag större delen av världen, undantaget Sina (Kina) och Nionia (Japan). Slavägandet har aldrig avskaffats, så de flesta rika familjer har fortfarande slavar och det är i princip på de ekonomiska grunderna som deras rikedom vilar.

När Marcus föräldrar Leo (som är krigshjälte) och Clodia plötsligt dör i en bilolycka tas ett par av de viktigaste talarna för avskaffandet av slaveri ur spel. Marcus har ingen anledning att tro att Leo och Clodias död är något annat än en olyckshändelse, men det skall visa sig vara allvarligare än så. Bakom olyckan ligger en dold grupp med konspiratörer som strax efter Marcus hemkomst även försöker ta hans liv. Det hela lyckas dock inte men Marcus tvingas fly för att undkomma fortsatta försök.

Parallellt med denna händelseutveckling får vi även följa slaven Una och hennes bror Sulien. Sulien är på väg mot sin egen död - korsfästelse - och Una har bestämt sig för att rädda honom, trots att syskonparet levt åtskilda de senaste sju åren då Una såldes till en familj och Sulien till en läkare.

Som av en slump träffas de tre, och berättelsen fortsätter därifrån.

Sophia McDougall har verkligen lyckats i sitt uppsåt att skriva en intressant bok som är både intelligent och underhållande. Jag älskar den högt, dels på grund av den lugna takten, dels på grund av de omfattande beskrivningarna av en helt ny värld. Jag rekommenderar den verkligen, speciellt för personer som tycker om alternate history.

Sättet McDougall beskriver det nutida Rom på är underbart. Det är konsekvent och genomgående fantastiskt.

Läs vidare:
Romanitas, Sophia McDougalls hemsida
Rome Burning

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , , , , ,

4 kommentarer:

Johan sa...

Alternativhistoria. Eller kontrafaktisk historia, när Philip Roth skriver det och man behöver en snygg etikett att slänga på.

//JJ

Henrik sa...

Anders Blixt har föreslagit termen "ukroni" för alternativ historia, vilket ju har fördelen (?) att ingen kommer ha en jävla aning om vad man pratar om när man använder det.

Johan sa...

Tror inte att fler namn på litteraturformen är vad vi behöver.

//JJ

devilkitten sa...

Tackar för förslagen. Nu vet jag vad jag skall kalla det när jag läser min Philip Rothbok som väntar på mig i bokhyllan alltså :)

Haha, det låter som en typisk Blixtianism :).