lördag 26 april 2008

Manipulering pågår

När jag köpte boken "Manipulering pågår" trodde jag, lite enfaldigt kanske, att den skulle gå in lite mer handgripligt på vilka mekanismer som lockar in människor i sekter och hur deras sinnen påverkas av sekternas hjärntvättsmetoder. Det visade sig istället att boken rörde sig uteslutande om "överlevares" berättelser, hur de lurats in i sekten och hur de senare lyckats ta sig ut.

Det är en mycket blandad skara författare som uttalat sig och alla är inte riktigt kapabla att uttrycka sig tydligt i text, vilket ibland faller till bokens nackdel. De flesta som uttalat sig är dessutom kvinnor, vilket ger intryck av att kvinnor är de som oftast drabbas av sekternas rekryteringsdriver. På det följer naturligtvis en frågeställning om vad det är i sekternas rekryteringsmetoder som särskilt tilltalar just kvinnor. det får man dock inte svar på. Faktum är att man inte får svar på särskilt mycket alls i boken. Istället får man samma berättelse gång på gång om hur människor lockats in i sekten och brutits ner, blivit kränkta och offer för sektledarnas nycker.

Jag är inte helt säker på hur jag skall läsa den här boken. Är det en överlevnadshistoria? En varning? Eller är det bara ett sätt för dessa människor att söka upprättelse och sympati? Visst är det synd om dem, de har blivit allvarligt utnyttjade av samvetslösa människor, men samtidigt ifrågasätter jag vikten av att låta dem framträda ännu tydligare som offer genom att ge ut deras berättelser i bokformat. Det som däremot hade varit intressant att läsa är hur deras resa från sekten gått till och hur de i dagsläget lyckats hantera deras före detta sektskap, samt vilken hjälp det finns att få. På det stora hela tillför boken inte särskilt mycket.

Intressant?

Andra bloggare om:
, , , ,

Inga kommentarer: